måndag, december 30, 2013

matblogg 51.

sofia länkade receptet på grönkålspaj precis lagom så jag skulle kunna förbereda den till julbordet.

vecka 51: grönkålspaj med valnötter

















150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
ca 2 msk iskallt vatten

fyllning
250 g färsk grönkål
2 rödlökar
2 dl valnötter
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
200 g getost (chèvretyp)
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.
fyllning: repa och grovhacka grönkålen. koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. låt rinna av i ett durkslag. skala, halvera och skiva löken tunt. fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter. krydda med salt och peppar.
sätt ugnen på 200°C. tryck ut degen i en pajform. nagga degen med en gaffel. förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
grovhacka valnötterna. vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. ägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet. smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. strö över valnötterna. grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.

haha, försöker man introducera en ny rätt på julbordet, trots att den innehåller sånt som mamma och pappa inte gillar . den finska delen av släkten blev dock mycket lycklig när hon kände hur doften av grönkål spred sig i köket. mycket bra vegpaj, och man gillar ju att säsongslaga mat. passade mycket bra med brysselkålsgrejset jag svängde ihop.

Inga kommentarer: