onsdag, februari 10, 2016

den omvända moralpaniken.

så nån unge fick mardrömmar av alfons och nu får inga förskolebarn i hela skåne kolla på film. (edit: nej, okej, det var så att inga barn på den berörda förskolan får kolla på film på just den förskolan under begränsad tid.)
tycker ändå: ej upprörande. vet såklart ingenting om denna förskola och hur de visade filmen men jag kan ju gissa. eller jag kan ju veta hur det ser ut med filmer på förskolor ibland. eller böcker. eller sagoband. älskar ju barnkultur mer än livet och vill gärna ha så mycket fin- och fulkultur som möjligt och försöker utan framgång hetsa storbarnsavelningen till ett frostprojekt. det betyder inte att alla filmer ska visas i förskolan. framför allt inte utan att en ansvarig pedagog först har kollat på filmen. man har väl ett ansvar. säger inte att att alfons och odjuret är en olämplig film att visa på förskolan, men tänker ändå att man måste kunna motivera varför man tittar på en specifik film. nån rantande folkpartist som ba man får curla barnen hur mycket man vill hemma men på förskolan måste man faktiskt ta itu med livet svåra sidor. håller helt med. men då måste man ta tagi i de svåra sidor som en film eventuellt väcker och diskutera med barnen det som eventuellt kommer upp. inte typ kolla på film på vilan, eller sätta på som barnvakt när det blir för stökigt i gruppen. DET kan man göra hemma, men jag tycker att man kan kräva lite mer av en förskola än barnvakt.
bra att gå igenom rutiner och riktilinjer för när man visar film. tror inte alls de behöver innebära att man bara får "gullegull", men att man är bättre rustad för att hantera filmer med svåra ämnen och kan förklara för föräldrar varför man kollar på ogullegull. men sen kommer ju föräldrar alltid vara galna och det kan man väl inte göra så mycket åt.