lördag, juli 13, 2013

matblogg 18.

sofia brukar laga den här maten och när jag bad om recept så sa hon att hon inte mindes men att jag borde googla typ lax, räka, koriander, ingefära, gruka, broccoli. i did and voila!

vecka 18: lax- och räkbiffar med limedipp och gurksallad

















400 gram skinnfri laxfilé
150 gram skalade räkor
1 st  ägg
½ kruka koriander
1 st  vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära
2 cm  röd chilifrukt
1 st  broccolihuvud
½t  gurka
2 dl  turkisk yoghurt
1 st  limefrukt
rapsolja
salt och svartpeppar
smör
ris

sätt ugnen på 175 grader. koka  ris enligt anvisning på paketet. lägg laxfilén skuren i mindre bitar, räkor, ägg, nästan all  koriander, chili, vitlöksklyfta, skalad ingefära, saften från ½ lime, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en matberedare. mixa till en slät konsistens och forma små biffar av färsen. hetta upp en panna med olja och smör. stek laxbiffarna på medelvärme så att de får fin färg. lägg över dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10 min.
skölj och dela broccolihuvudet i små buketter och fräs på dem i lite olja i pannan. salta och peppra efter smak. dela en gurka på mitten och sedan på längden. gröp ur det vattniga med en sked och skär den i halvmånar. blanda med broccolin i en skål.
finhacka lite koriander och blanda med yoghurt.
pressa i saft från resten av limen. salta och peppra.

sofia tipsade också om att OM man gillar koriander och ingefära så kan man ösa på med dessa två. BRA TIPS! receptet är beräknat för fyra personer, och jag räknar sällan om när jag lagar mat utan kör på och fryser in. i det här receptet kan det isåfall vara bra att frysa in biffarna när det stekts och sen tina + färdigtillaga dem direkt i ugnen.

Inga kommentarer: