tisdag, juli 09, 2013

matblogg 14.

detta recept är från typ m magasin, funnet i personalrummet. gnocchi alltså, här har man gått ett helt liv och trott att det är namnet på snäckformade makaroner, sen har man blivit vuxen och lärt sig att det är en potatisbaserad pastaaktig grej och så ska man göra det själv och då är huvudingrediensen ost?

vecka 14: parmesangnocchi


















gnocchi:
500 gr färsk spenat, inga stjälkar
25 g smör
1 finhackad lök
riven muskot
150 g ricotta
125 g parmesan
60 gram vetemjöl
2 äggulor
salt och peppar

tomatsås:
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk tomater
1 tsk socker
1 msk hackad basilika
salt och peppar

värm spenaten tills den mjuknar, häll av vätskan och låt svalna. krama ur resten av vattnet. grovhacka. mjukfräns en fjärdedel av löken i smör, lägg i spenaten och värm två minuter. krydda med muskot, salt och peppar, låt svalna. tillsätt ricotta, parmesan, mjöl och äggulor, blanda till en smet. låt vila i kylen.
gör tomatsåsen som man gör tomatsås.
rulla gnocchismeten på en mjölad yta till en tre centimeter tjock rulle. skär i tre centimeter tjocka skivor. koka upp saltat vatten i en stor kastrull, koka gnocchisarna i cirka tre minuter, tills de flyter upp till ytan.

detta var en stökig maträtt. och ej jättegott. och höll ej ihop jättebra. smakade mycket vatten. och då har jag ändå en hålslev. när det gäller tomatsåsen så hade den nog mått bra av att få stå till sig över natten, som alla tomatsåser. men det är ju sen gammalt.

Inga kommentarer: