tisdag, augusti 06, 2013

matblogg 25.

mynta med mynta och ärta med ärta. härifrån.

vecka 25: frasiga ärtbollar med grön myntasås.

















frasiga ärtbollar
500 g torkade gröna ärtor
1½ dl ströbröd
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, riven
1½ msk hel kummin (eller hälften mald)
1 tsk chiliflingor
½ msk torkad mynta
1 tsk salt
svartpeppar

grön myntasås
5 dl gröna ärtor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
1 msk flytande grönsaksbuljong
1 kruka färsk mynta
salt och peppar
olivolja

blötlägg de torkade ärtorna i minst 6 timmar. byt vatten och koka ärtorna i 1-2 timmar eller tills de är mjuka. häll av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten. mixa de till en puré i en matberedare och häll sedan över ärtpurén i en bunke. mlanda ner finhackade lök, riven vitlök och ströbröd. mortla kumminen och rör ner den tillsammans med chiliflingor, mynta, salt och peppar. blanda väl. rulla små bollar av allt och stek i rikligt med rapsolja.
finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. stek löken mjuk i lite olivolja. tillsätt de gröna ärtorna, vatten, grönsaksbuljong, salt och peppar. koka upp och låt sjuda någon minut. hacka myntan grovt och släng ner i kastrullen. mixa sedan allt i en matberedare eller med en stavmixer. smaka av med mer salt och peppar. servera ärtbollarna med myntasåsen och pasta, nudlar eller ris.

jag hade frysta ärtor till både såsen och bollarna, vilket blev lite meckigt när min hjärna skulle kalkylera om mängden torkade ärtor till färdiga. men mätte upp fem dl till såsen och sen tog jag resten till av ett kilo till bollarna och höftade mig fram. det blev rätt bra. blev också hur mycket som helst, har fortfarande halva frysen full med små gröna bollar.

Inga kommentarer: