lördag, november 23, 2013

matblogg 46.

soppa är för hösten vad sallad är för sommaren, dvs det enda man vill äta hela tiden! och när jag vi hade belgisk afton pratade bibliotekbästisen om hur kul det är att skala butternut när man fått in den rätta knycken, så det fick bli en sån soppa.

vecka 46: butternut squash-soppa

















1 butternut squash
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tumme ingefära
100 g getost (kan bytas ut mot creme fraiche)
6 dl buljong
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olja, exempelvis tryffel- eller sesamolja
1 msk smör
½ kruka bladpersilja
salt, peppar

dela butternut squashen på hälften, skala den med en potatisskalare och gröp ut kärnorna. hacka upp den i mindre bitar. skala och hacka löken, vitlöken och ingefäran.
hetta upp en större kastrull och fräs löken i smör, tillsätt squashen, vitlöken, ingefäran och vitvinsvinägern. låt stekas på medelvärme i cirka 5 minuter. häll över buljongen och låt koka tills squashen är mjuk - cirka 10 minuter. ta kastrullen av plattan och lägg i hälften av bladpersiljan. mixa soppan till puré med hjälp av en stavmixer.
sätt tillbaka kastrullen på plattan, tillsätt getosten i små bitar. låt koka upp och rör om ordentligt. smaka av med salt och peppar. servera med resten av bladpersiljan och ringla gärna över lite olja.

okej, helvete vad svårt det var att skala butternut då! fick inte in nån rätt himla knyck och trodde att den kanske var omogen och skulle bli äcklig/ta hundra år att få mjuk, men inte då. mycket gott med getost i också, SOM OM att man skulle byta ut den mot creme fraiche.

Inga kommentarer: