matblogg 6
blev sugen på att göra piroger. googlade urlänge innan jag hittade en kul fyllning här.
vecka 6: piroger.
1 ägg till degen
100 g mjöl
1 tsk olja
6 kronärtskocksbottnar
2 tomater
1 schalottenlök
0.5 st zucchini
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
0.5 dl valnötskärnor
2 dl ost
1 dl grädde
1 st ägg
1 st ägg till pensling
salt
peppar
1. blanda ägget, mjölet och oljan till en smidig deg. lägg i kylen ett tag.
2. sätt ugnen på 225 grader. krossa valnötskärnorna. skala schalottenlöken och vitlöken och hacka. skär kronärtskocksbottnarna, tomaterna och zucchinin i fina bitar. fräs sedan alla grönsaker och nötterna i en stekpanna med olja.låt svalna.
3. rör sedan ner ägget, osten och grädden i grönsakerna, låt puttra lite och krydda med salt, peppar och timjan.
4. ta ut degen ur kylen och placera på ett bakbord eller jämnt underlag. dela degen i åtta delar, gör rundlar och kavla ut dom.
5. fördela fyllningen på plattorna och vik ihop till piroger. nyp ihop kanterna ordentligt. vispa upp ett ägg lätt och pensla på pirogerna. baka i ugn i cirka 15 min.
alltså det blev gott, men degen räckte ingenstans. gjorde sex piroger tror jag, och fick kalva jete, jetetunt för att få det att räcka till ens halva fyllningen. ändå sprack de rätt mycket i ugnen. åt med en sallad gjord på sojabönor, avocado, tomat och spenat. serverad på ny avtorkaddiskbänk. voila!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar