lördag, januari 29, 2011

att stjäla en tjyv.

jag visste ju själv att jag hade alldeles för stora förväntningar på bibliotekstjuven. så klar blev jag dödsbesviken. och då hade alla redan sett första avsnittet och tyckt att det var förfärligt. skämskudde osv. jag trodde helt enkelt, dåligt hantverk. tama skådespelar insatser. allt skulle vara gurras fel. men nej, det var inte det som var den stora besvikelsen. utan att man ändrat på jordens mest pikanta plot, gjort om den till igenkännelighet, underskattat sin publik och framförallt översatt klass till pengar. alltså, originalhistorien är ju så fruktansvärt bra, hur kan man välja bort den och få klasskomplexet att handla om pengar. har dom inte läst bourdieu eller? och hur kunde de göra huvudkaraktären så fumlig, fjantig, lam. bara för att få honom att genomgå en personlighetsförändring a la en inverterad stålmannen med hjälp av ett par bågar med fönsterglas? grejen var ju att han okej, kom från knappa förhållanden men hade gjort en himla KLASSRESA och var oerhört bildad och världsvan och närmast psykopatiskt charmig och kunde ta alla människor. KLASSFÖRAKT javisst, men lix, det handlade inte om pengarna, det handlade om en livsstil.

okej, bortsett från detta så såg jag ju hela skiten, man var ju tvungen. hade behållning av följande:
1. när frun med extremt allvarlig röst säger: men vi kan inte ta ett sms-lån till.
2. gunilla röörs bibliotekarie, mest i första avsnittet. så himla fin! yrkesstoltheten!
3. den stillsamma bibliotekarieragen när de tittar på den sönderslizade boken. alltså den totala respekten för boken som artefakt! biblioteksbästisen brukar citera nån bok med en bibliotekarie som stryker över läderbanden med pilska händer. fatta att jag har betrotts i magasin där den sortens böcker har förvarats under överinseende av den sortens människor.

jaja, raderar detta våldsförande på en berättelse och stjälande av avd som skulle kunnat vara en briljant tjyvkaraktär från minnet och hoppas att ryktet om att akademins ständige faktiskt knåpar på ett manus med producenterna till darling-filmen i ryggen stämmer.

Inga kommentarer: