måndag, juni 29, 2009

theres more to life than books you know, but not much more

de senaste tre veckorna har jag tillbringat i magasin på biblioteket. först i ppb med att kapsla och dra tidskrifter. sen i raritesmagasinet med att dammsuga böcker och våttorka hyllor för att sedan ställa tillbaks dem igen. min arbetskamrat under alla dessa dagar har varit bibltotekarsonen. något jag är mycket nöjd med. han är en sån som säger polare om sina kompisar och kallar sin mobiltelefon för nallen. han är nog den som festar hårdast av de jag känner, men som samtidigt har med hysterisk diciplin sätter a:n på sina uppsatser och ska doktorera i finland på politiskhistoria i sverige under 1800talet. vi har som sagt umgåts, bara vi, sex timmar om dagen fem dagar i veckan i tre veckor. vi har hunnit prata om mycket. samtalsämnena tog slut. det har alltså bara varit vi och en massa böcker, inte så mycket input, inte så mycket intryck.
nog har det hänt mer saker än vad det borde ändå. i raritetsmagasinet finns gamla böcker. flera hundra år gamla. vi fick titta på den äldsta häromdagen, från 1400 kallt.
gamla böcker = värdefulla böcker.
därför är det ett visst sorts ljus som inte ska skada böckerna.
därför är det bara ett fåtal personer som får vistas i magasinet.
därför finns det tuber med gas som kväver syre kopplade till brandlarmet.
första dagen vi spenderade i rar.mag. så började en underlig liten röd lampa blinka. under satt en skylt. "förlarm". vi gick genast därifrån och påpekade detta för vår handledare, och det kunde konstateras efter kontakt med larmlarry mfl att det var dammsugandet som rört upp dammet som triggat larmen. nån gas hade ännu inte släppts ut, det var ju bara förlarm. larmet stängdes av under våra arbetstimmar och vi kunde glatt dammsuga vidare. veckan efter när jag kom tillbaka från lunch så lös en lampa utanför magasinsdörren. "utlöst" stod det. det visade sig att larmlarry inte hade stängt av larmet, för vi hade inte ringt till larmlarry, för larmlarry hade inte upplyst oss om att vi skulle ringa honom. så förlarmet hade gått. och lamrmet till brandkåren. och gasen hade spridits ut i sprinklersystemet. det kostade bibblan ett par sju tusen. oj då.

annars har jag också fått lära mig det korrekta sättet att ta en bok ur bokhyllan. älskar att det finns ett korrekt sätt att ta ut en bok ur en bokylla.

Inga kommentarer: