såg jag ringer mina bröder med j&j igår. mkt bra! precis som jag trodde så var den sjukt mycket bättre än boken. finfin urladdning.
orkade egentligen inte göra nått igår. förbi av trötthet. sa till hanna i lördags att jag, som den oerhört ödmjuka person jag är, angstar lite över hur mitt jobb ska klara sig utan mig en hel vecka när jag är ledig, men nu struntar jag fullständigt i det och längtar bara bort! kände denna känsla särskilt starkt igår när jag och en vikarie var själva med 14 barn fem i fyra, ett barn gallskrek om han inte fick vara i famnen, avdelningen var uppochner och jag hade precis försökt styra upp ett lugnt pyssel som involverade att klistra småsmå ögon. då säger ett barn jag tycker det luktar bajs här och då svara ett annat barn det är jag! samtidigt som hon smetar nämnda kroppsutsöndring över hela spegeln.
torsdag, oktober 31, 2013
måndag, oktober 28, 2013
matblogg 43.
mamma bjöd in sig själv på middag, jag bjöd på det här:
vecka 43: majsbiffar med marockansk bulgur
majsbiffar
1 burk majs (340 g)
1,5 dl majsmjöl
20 cm purjolök, gärna av det gröna
1-2 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
marockansk bulgur
2,5 dl bulgur
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
en näve blandsallad
2 klyftor citron confit
0,5 granatäpple
salt
hacka purjon och blanda med majsen i en bunke. nixa snabbt samman så du får en klumpig blandning med en del hela majskorn kvar. blanda i majsmjöl, sambal oelek, salt och peppar. forma färsen till biffar och stek i olja.
mixa samman vitlök och soltorkade tomater. blanda med bulgur, vatten och salt i en kastrull. koka i 10 minuter eller enligt anvisning på paketet. häll upp bulguren på ett fat, blanda med salladen och finhackad citron confit. kärna ur ett halvt granatäpple och strö över.
hade ingen citron confit. ingen vet vad citron confit är. pressade över lite citron istället, blev bra. det blev uramycket bulgur men bara åtta majsbiffar. fast då hade jag 100 gram för lite majs kom jag på nu.
vecka 43: majsbiffar med marockansk bulgur
majsbiffar
1 burk majs (340 g)
1,5 dl majsmjöl
20 cm purjolök, gärna av det gröna
1-2 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
marockansk bulgur
2,5 dl bulgur
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
en näve blandsallad
2 klyftor citron confit
0,5 granatäpple
salt
hacka purjon och blanda med majsen i en bunke. nixa snabbt samman så du får en klumpig blandning med en del hela majskorn kvar. blanda i majsmjöl, sambal oelek, salt och peppar. forma färsen till biffar och stek i olja.
mixa samman vitlök och soltorkade tomater. blanda med bulgur, vatten och salt i en kastrull. koka i 10 minuter eller enligt anvisning på paketet. häll upp bulguren på ett fat, blanda med salladen och finhackad citron confit. kärna ur ett halvt granatäpple och strö över.
hade ingen citron confit. ingen vet vad citron confit är. pressade över lite citron istället, blev bra. det blev uramycket bulgur men bara åtta majsbiffar. fast då hade jag 100 gram för lite majs kom jag på nu.
matblogg 42.
har bunkrat upp med en hel radda omjagvardinhemmafru-recpet att laga, och när jag ändå hade lånat en potatispress (för att pressa marsipan) så var det bara att passa på.
vecka 42: spagetti med kronärtskockspure, parmesan och persilja
1 burk kronärtsbottnar
2 – 3 medelstora potatisar
7 valnötter
25 g smör
1 citron
1 kruka persilja
parmesan
hacka valnötterna och rosta i torr panna tills de doftar gott och fått lite färg. skala potatisen och koka mjuk. koka även kronärtsbottnarna i lättsaltat vatten (spar kokvattnet när bottnarna mjuknat). kör bottnarna till lös puré i en mixer med lite av kokvattnet. pressa potatisen i en potatispress. smält smöret och blanda med potatis, rostade nötter och kronärtspuré. smaka upp med peppar och salt. servera till nykokt spaghetti med finhackad persilja, pressad citron, riven parmesan och smörstekt spenat.
mmmmm! alla mina bästa lotta lundgrenrecept innehåller kornärtsskocka! det står i början av det här receptet att det engentligen är tänkt som fyllning i pastakuddar, den här puren gör sig lite dåligt som "sås", men det funkar.
vecka 42: spagetti med kronärtskockspure, parmesan och persilja
1 burk kronärtsbottnar
2 – 3 medelstora potatisar
7 valnötter
25 g smör
1 citron
1 kruka persilja
parmesan
hacka valnötterna och rosta i torr panna tills de doftar gott och fått lite färg. skala potatisen och koka mjuk. koka även kronärtsbottnarna i lättsaltat vatten (spar kokvattnet när bottnarna mjuknat). kör bottnarna till lös puré i en mixer med lite av kokvattnet. pressa potatisen i en potatispress. smält smöret och blanda med potatis, rostade nötter och kronärtspuré. smaka upp med peppar och salt. servera till nykokt spaghetti med finhackad persilja, pressad citron, riven parmesan och smörstekt spenat.
mmmmm! alla mina bästa lotta lundgrenrecept innehåller kornärtsskocka! det står i början av det här receptet att det engentligen är tänkt som fyllning i pastakuddar, den här puren gör sig lite dåligt som "sås", men det funkar.
söndag, oktober 27, 2013
i'm the cuckoo, that never flew south.
såg ed harcourt på nalen i fredags. har sedan dess vart... skör. eller labil eller småemo, om man vill uttrycka det på ett sätt som inte får en som att framstå som en bräcklig liten blomma eller en glasfigurin.
först satt jag och sandra och yo på golvet och surade över att det var förband. och för att vi var yngst som vanligt. när ska man bli äldst egentligen? alltså vi var inte sura för att vi var yngst, utan det var en anledning till att vi lika gärna kunde sitta på golvet.
ed var superbra. hans röst var något beslöjad, som följd av polarbjörnar och framför allt en fisk som hette nigel. men det gjorde honom bara bättre. det var hits och publikfrieri och entertainment uti fingertopparna. och han turbadurpromenerade genom publikhavet till baren och tillbaka upp på scenen igen, styrde upp ett klapp-och-stamp-beat och mixade in lite snoop dog i apple of my eye. SOM MAN GÖR. och ellekari gästade till allas, men framförallt yos stora, stora förtjusning. och det var så mycket bättre än på skiva och så tycker jag att det ska vara, faktiskt!
och nått med kombinationen av förkylningsrösten, kanske tröttheten, ellekaris grimascherande ansikte med sagoväsenrösten och det-här-är-den-sista-låten-i-världshistorien-känslan över pianospelet på en låt som jag visserligen kan utantill men aldrig känt nått särskilt inför skar ända in längst inne och fick mig att gråta en skvätt.
och sen dess har det känts så, alla känslor utanpå, utfläkta och lättretade och lite för nära hela hela tiden.
först satt jag och sandra och yo på golvet och surade över att det var förband. och för att vi var yngst som vanligt. när ska man bli äldst egentligen? alltså vi var inte sura för att vi var yngst, utan det var en anledning till att vi lika gärna kunde sitta på golvet.
ed var superbra. hans röst var något beslöjad, som följd av polarbjörnar och framför allt en fisk som hette nigel. men det gjorde honom bara bättre. det var hits och publikfrieri och entertainment uti fingertopparna. och han turbadurpromenerade genom publikhavet till baren och tillbaka upp på scenen igen, styrde upp ett klapp-och-stamp-beat och mixade in lite snoop dog i apple of my eye. SOM MAN GÖR. och ellekari gästade till allas, men framförallt yos stora, stora förtjusning. och det var så mycket bättre än på skiva och så tycker jag att det ska vara, faktiskt!
och nått med kombinationen av förkylningsrösten, kanske tröttheten, ellekaris grimascherande ansikte med sagoväsenrösten och det-här-är-den-sista-låten-i-världshistorien-känslan över pianospelet på en låt som jag visserligen kan utantill men aldrig känt nått särskilt inför skar ända in längst inne och fick mig att gråta en skvätt.
och sen dess har det känts så, alla känslor utanpå, utfläkta och lättretade och lite för nära hela hela tiden.
torsdag, oktober 24, 2013
onsdag, oktober 23, 2013
borde kanske ägna mig åt standup?
ni vet när man har föräldramöte och snackar (missinonerar) om genus och skämtar om könsroller och alla föräldrar skrattar på exakt rätt ställe? då gillar man föräldrarna rätt mycket.
tisdag, oktober 22, 2013
vad gör man på ett föräldramöte egentligen.
imorgon är det föräldramöte, tema: genus!
är mkt peppad samt rädd, så har bjudit in lite extra föräldrar från andra avdenlingar som kan hålla med mig.
hade lite tänkt duka upp en buffe med all feministisk litteratur jag äger, vara mycket mycket allvarlig,( typ som på kriminologin när jag och yo hade en redovisning om våldtäktsstatestik typ, och jag la upp dramatiska oh-bilder som enbart bestod av siffor i a4format. tänkte då att detta skulle starta revolution, när alla fick veta att det begås 4 våldtäkter per timme. revolution uteblev :( ) frälsa massorna med min oerhörda kunskap.
tänker nu att min oerhörda kunskap kanske kommer skrämma fler än de frälser, så jag tonar ner teoretikern inom mig helst vill prata om performativitet och normkritik. istället kommer det vara såhär: bildspel med göllig bilder på barnen. alla är glada, i belive the childern is our future spelas i bakgrunden. (nej det var ett skoj). man får äta gröna clementiner, ekovindruvor samt smågodis (om vi hinner köpa nytt, andra avdelningen använde godis som avledningsmanöver såfort nån förälder började ifrågasätta nånting. mycket godis gick det åt. (jag till k idag: köper du godis imorgon då? k: ja, det kan jag göra. barn: vänta lite, pratar ni om godis nu? jag och k: nej det gör vi inte! ) )
rolig avslappnade uppsluppen runda där man presenterar sig samt berättar en grej som ens barn är bra på samt bilr tvångsfotad för sitt barns skull.
jag berättar hur ägig vår arbetsplan är. nån kanske får ställa frågor, om dom är bra. sen får dom läsa en artikel om män i förskolan och diskutera vad det ska vara bra för egentligen.
lämnar lite utrymme för stående ovationer, beröm och jubel. och lite mer smågodis.
slut!
är mkt peppad samt rädd, så har bjudit in lite extra föräldrar från andra avdenlingar som kan hålla med mig.
hade lite tänkt duka upp en buffe med all feministisk litteratur jag äger, vara mycket mycket allvarlig,( typ som på kriminologin när jag och yo hade en redovisning om våldtäktsstatestik typ, och jag la upp dramatiska oh-bilder som enbart bestod av siffor i a4format. tänkte då att detta skulle starta revolution, när alla fick veta att det begås 4 våldtäkter per timme. revolution uteblev :( ) frälsa massorna med min oerhörda kunskap.
tänker nu att min oerhörda kunskap kanske kommer skrämma fler än de frälser, så jag tonar ner teoretikern inom mig helst vill prata om performativitet och normkritik. istället kommer det vara såhär: bildspel med göllig bilder på barnen. alla är glada, i belive the childern is our future spelas i bakgrunden. (nej det var ett skoj). man får äta gröna clementiner, ekovindruvor samt smågodis (om vi hinner köpa nytt, andra avdelningen använde godis som avledningsmanöver såfort nån förälder började ifrågasätta nånting. mycket godis gick det åt. (jag till k idag: köper du godis imorgon då? k: ja, det kan jag göra. barn: vänta lite, pratar ni om godis nu? jag och k: nej det gör vi inte! ) )
rolig avslappnade uppsluppen runda där man presenterar sig samt berättar en grej som ens barn är bra på samt bilr tvångsfotad för sitt barns skull.
jag berättar hur ägig vår arbetsplan är. nån kanske får ställa frågor, om dom är bra. sen får dom läsa en artikel om män i förskolan och diskutera vad det ska vara bra för egentligen.
lämnar lite utrymme för stående ovationer, beröm och jubel. och lite mer smågodis.
slut!
onsdag, oktober 16, 2013
safer with me here.
ni vet när man hittar en hemlig person på internet som man letat efter superlänge och sen känns det bara jaha?
lyssnar på the world is saved och känner mig så oerhört oerhört trygg. som innesluten i en varm filt. stina nordenstams uttryck gör sig verkligen i laptophögtalare.
imorgon ska jag ha ett jobbigt samtal. som jag har kallat till. första gången i min karriär som gjort det. fast det jobbigaste var att säga till. säga att jag ville ha ett samtal. liksom, hugga en förälder på gården, säga du, jag vill att vi pratar om ditt barn lite. utan att få det att låta som det var krisochpanik, men samtidigt förbereda på typ vad vi ska prata om utan att berätta för alla andra. och liksom understryka att jag tycker att båda ska vara med.
jag tror dom kommer vara med på det vi säger. har fått vissa indikationer. hoppas ingen kommer gråta. då kommer jag också gråta.
lyssnar på the world is saved och känner mig så oerhört oerhört trygg. som innesluten i en varm filt. stina nordenstams uttryck gör sig verkligen i laptophögtalare.
imorgon ska jag ha ett jobbigt samtal. som jag har kallat till. första gången i min karriär som gjort det. fast det jobbigaste var att säga till. säga att jag ville ha ett samtal. liksom, hugga en förälder på gården, säga du, jag vill att vi pratar om ditt barn lite. utan att få det att låta som det var krisochpanik, men samtidigt förbereda på typ vad vi ska prata om utan att berätta för alla andra. och liksom understryka att jag tycker att båda ska vara med.
jag tror dom kommer vara med på det vi säger. har fått vissa indikationer. hoppas ingen kommer gråta. då kommer jag också gråta.
söndag, oktober 13, 2013
matblogg 41.
när det är höst vill man äta soppa och om eric haag samtidigt häller vatten över sig på en stol så kommer man på att man kan googla om jag var din hemma fru + soppa och då kan det bli så här.
vecka 41: soppa med kokos och palsternacka
3 palsternackor
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 lime
1/2 tumme ingefära
skala palsternackorna och skär i bitar tillsammans med ansad och sköljd purjolök. skiva vitlöken.
lägg allt i stor kastrull, häll på vatten så att det täcks, i med buljongtärningar och koka grönsakerna mjuka under lock.
mixa grönsaker och kokvatten till slät soppa. tillsätt kokosmjölken. späd med vatten till önskad konsistens.
tvätta limen väl och raspa av det yttersta gröna på skalet (zesten). skala ingefäran och riv, pressa ur saften och kasta bort resten. tillsätt zest och ingefärsjuice till soppan och smaka av med pressad lime, salt och peppar.
det bästa med den här maträtten var att jag fick använda mitt ciseleringsjärn, till att raspa av zesten alltså. kände mig som ett pro då. till åt jag som synes skorpor med, vilket kanske inte syns, chevreost. jo det är sant, chevre finns på tub. älskar detta! tub = den ultimata förpackningen. allt borde komma på tub. tub är framtiden!
vecka 41: soppa med kokos och palsternacka
3 palsternackor
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 lime
1/2 tumme ingefära
skala palsternackorna och skär i bitar tillsammans med ansad och sköljd purjolök. skiva vitlöken.
lägg allt i stor kastrull, häll på vatten så att det täcks, i med buljongtärningar och koka grönsakerna mjuka under lock.
mixa grönsaker och kokvatten till slät soppa. tillsätt kokosmjölken. späd med vatten till önskad konsistens.
tvätta limen väl och raspa av det yttersta gröna på skalet (zesten). skala ingefäran och riv, pressa ur saften och kasta bort resten. tillsätt zest och ingefärsjuice till soppan och smaka av med pressad lime, salt och peppar.
det bästa med den här maträtten var att jag fick använda mitt ciseleringsjärn, till att raspa av zesten alltså. kände mig som ett pro då. till åt jag som synes skorpor med, vilket kanske inte syns, chevreost. jo det är sant, chevre finns på tub. älskar detta! tub = den ultimata förpackningen. allt borde komma på tub. tub är framtiden!
when everything feels like the movies.
var på förskolebio i veckan. fyra av vemfilmerna såg vi. eller barnen såg, jag var fullt upptagen med att titta på dom när dom tittade på filmerna. kisande tveksamma blickar när när nallens kusin kastade i sig deg i smyg, bestörta uppspärrade ögon och hand framför mun när kanin hamrade fågel på näbben, nagelbitande fingrar långt inne i munnen när katten bet nallen i benen och sedan de lyckigaste leende från öra till öra när de kramades på slutet. så himla roligt att titta på.
igår såg jag och sandra vi är bäst. alltså känslan när det endast är två personer i en fullsatt biosalong som skrattar på rätt ställen och så är det man själv och ens vän. vi var också tvungna att använda varandras axlar som skämskuddar emellanåt, vilket ingen annan i salongen verkade behöva.
igår såg jag och sandra vi är bäst. alltså känslan när det endast är två personer i en fullsatt biosalong som skrattar på rätt ställen och så är det man själv och ens vän. vi var också tvungna att använda varandras axlar som skämskuddar emellanåt, vilket ingen annan i salongen verkade behöva.
fredag, oktober 11, 2013
diskbänksdekadens
vissna blommor i fönstret, möglande disk i hon, tredagars porslinskross på golvet.
söndag, oktober 06, 2013
matblogg 40.
vänta nu, är det vecka 40 och jag lägger upp matblogg vecka 40? är det detta som är att vara i fas? ja det är det!
en mat som sofia bjöd på för nått år sen som jag nu googlade upp efter som jag har ett ton blomkål ungefär.
vecka 40: blomkålssoppa med räkor
1 blomkålshuvud, (ca 800 g)
1 stor gul lök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
9 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
250 g räkor, skalade
1 msk olivolja
0,5 dl persilja, strimlad
ansa och bryt blomkålen i buketter. skala och hacka löken. fräs löken i olja i en gryta ca 3 min. tillsätt blomkålsbuketterna, smula ner buljongtärningen och fräs under omrörning ca 3 min. tillsätt vattnet och koka blomkålen mjuk under lock, ca 15 min. mixa soppan slät med mixerstav. späd med grädden. smaka av med salt och peppar.
blanda räkor, olivolja och persilja. fördela soppan i skålar. toppa med räkorna.
det stod i receptet att man skulle servera med bröd. det gjorde jag inte. nu är jag hungrig.
en mat som sofia bjöd på för nått år sen som jag nu googlade upp efter som jag har ett ton blomkål ungefär.
vecka 40: blomkålssoppa med räkor
1 blomkålshuvud, (ca 800 g)
1 stor gul lök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
9 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
250 g räkor, skalade
1 msk olivolja
0,5 dl persilja, strimlad
ansa och bryt blomkålen i buketter. skala och hacka löken. fräs löken i olja i en gryta ca 3 min. tillsätt blomkålsbuketterna, smula ner buljongtärningen och fräs under omrörning ca 3 min. tillsätt vattnet och koka blomkålen mjuk under lock, ca 15 min. mixa soppan slät med mixerstav. späd med grädden. smaka av med salt och peppar.
blanda räkor, olivolja och persilja. fördela soppan i skålar. toppa med räkorna.
det stod i receptet att man skulle servera med bröd. det gjorde jag inte. nu är jag hungrig.
matblogg 39.
ni vet hur det är, man har hur mycket kantareller som helst i sin frys men är trött på svampmacka. sen hittar man det här receptet och tillråga på allt så har granatäpplesäsongen börjat. alla rätt!
vecka 39: bakpotatis med kantarellröra.
4 bakpotatisar
6 dl kantareller
2 små charlottenlökar
1 dl vispgrädde
1 chili
gräslök
2 morötter
2 msk mjöl
liten bit parmesanost
salladsblad
1 granatäppel
sätt ugnen på 225°C, skär ett kryss i potatisen och sätt dem på ugnsgallret i cirka 50 minuter. stek kantarellerna i smör och salta och peppra. finhacka lök, chili och morötter och lägg i stekpannan. stek tills löken är mjuk. strö över mjölet och häll i 1 dl vatten och låt koka upp, tillsätt ytterligare vatten om såsen blir allt för tjock. häll i vispgrädden och koka i cirka fem minuter. vänd i 1 dl riven parmesanost och hackad gräslök. servera med sallad, granatäppel och parmesanflarn.
jag gjorde hela satsen röra fast till en potatis var till hanna och mig. röran gick nästan åt helt. och fy faro vad gott det är med granatäpple. vill ha det i allt.
vecka 39: bakpotatis med kantarellröra.
4 bakpotatisar
6 dl kantareller
2 små charlottenlökar
1 dl vispgrädde
1 chili
gräslök
2 morötter
2 msk mjöl
liten bit parmesanost
salladsblad
1 granatäppel
sätt ugnen på 225°C, skär ett kryss i potatisen och sätt dem på ugnsgallret i cirka 50 minuter. stek kantarellerna i smör och salta och peppra. finhacka lök, chili och morötter och lägg i stekpannan. stek tills löken är mjuk. strö över mjölet och häll i 1 dl vatten och låt koka upp, tillsätt ytterligare vatten om såsen blir allt för tjock. häll i vispgrädden och koka i cirka fem minuter. vänd i 1 dl riven parmesanost och hackad gräslök. servera med sallad, granatäppel och parmesanflarn.
jag gjorde hela satsen röra fast till en potatis var till hanna och mig. röran gick nästan åt helt. och fy faro vad gott det är med granatäpple. vill ha det i allt.
matblogg 38.
hade lite glömt bort att lotta lundgrens väg till framgång ju är hennes gamla matblogg. vill laga typ allt. kommer kanske göra det. började med den här.
vecka 38: blomkålspasta med parmesan och pinjenötter
25 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
ca 100 g parmesan
1 litet blomkålshuvud
400 g pasta
75 g pinjenötter
smält smöret i en kastrull. vispa i mjölet. häll på mjölken, en deciliter i taget och låt såsen tjockna under omrörning. låt bubbla ett par minuter på låg värme. riv osten. skär ner blomkålshuvudet i små buketter. koka upp välsaltat vatten till pastan. koka pastan al dente och låt blomkålen koka med de sista två minuterna.
rosta pinjenötterna i torr stekpanna. rör ner osten i mjölsåsen. slå bort pastavattnet och häll såsen över pasta och blomkål. toppa med nötter.
trodde detta skulle bli ok gott och så blev det jättegott! alltså jetejetejetegott. tips tips! ät. fast nästa gång ska jag göra med makaroner, inte linguini.
vecka 38: blomkålspasta med parmesan och pinjenötter
25 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
ca 100 g parmesan
1 litet blomkålshuvud
400 g pasta
75 g pinjenötter
smält smöret i en kastrull. vispa i mjölet. häll på mjölken, en deciliter i taget och låt såsen tjockna under omrörning. låt bubbla ett par minuter på låg värme. riv osten. skär ner blomkålshuvudet i små buketter. koka upp välsaltat vatten till pastan. koka pastan al dente och låt blomkålen koka med de sista två minuterna.
rosta pinjenötterna i torr stekpanna. rör ner osten i mjölsåsen. slå bort pastavattnet och häll såsen över pasta och blomkål. toppa med nötter.
trodde detta skulle bli ok gott och så blev det jättegott! alltså jetejetejetegott. tips tips! ät. fast nästa gång ska jag göra med makaroner, inte linguini.
matblogg 37
coops matfoldrar är mina bästa middagstipsvänner!
vecka 37: svarta bönbollar med koriander och mandel
tomatsås:
2 vitlöksklyftor
2 torkade eller färksa piri piri
0,5 dl olivolja
1 strimlad gul lök
500 hela eller krossade tomater, 1 burk
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
bönbullar:
800 g sköljda svarta bönor, 2 burkar
1 finhackad röd paprika
0,5 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad färsk koriander
1 tsk kajennpeppar
1 tsk salt
2 ägg
3 dl mandelmjöl
olja till stekning
stek vitlök och chili i olivolja ca 5 min tills oljan tagit smak och färg. plocka upp chilifrukterna och den ena vitlöksklyftan. stek gul lök i samma olja ca 5 min, tills den mjuknat. tillsätt tomater, socker, salt och peppar. koka på svag värme under lock ca 15 min. mixa med en stavmixer efter behag.
mosa bönorna med en ballongvisp i en bunke. tillsätt paprika, lök, vitlök, koriander, kajennpeppar och salt. rör ihop ägg och mandelmjöl i en annan skål och vänd ner det i bönblandningen. blanda ordentligt och forma ca 20 stora bullar.hetta upp en stekpanna med olja och stek bullarna på medelvärme 7–8 min.
alltså, det är så himla svårt att göra "matbullar", det enda som går är köttbullar. de har blev nånsort böntrekanter. men gott. om än lite lite koriander kanske. man kan alltid ha mer koriander. även om man har haft i en hel kruka.
vecka 37: svarta bönbollar med koriander och mandel
tomatsås:
2 vitlöksklyftor
2 torkade eller färksa piri piri
0,5 dl olivolja
1 strimlad gul lök
500 hela eller krossade tomater, 1 burk
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
bönbullar:
800 g sköljda svarta bönor, 2 burkar
1 finhackad röd paprika
0,5 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad färsk koriander
1 tsk kajennpeppar
1 tsk salt
2 ägg
3 dl mandelmjöl
olja till stekning
stek vitlök och chili i olivolja ca 5 min tills oljan tagit smak och färg. plocka upp chilifrukterna och den ena vitlöksklyftan. stek gul lök i samma olja ca 5 min, tills den mjuknat. tillsätt tomater, socker, salt och peppar. koka på svag värme under lock ca 15 min. mixa med en stavmixer efter behag.
mosa bönorna med en ballongvisp i en bunke. tillsätt paprika, lök, vitlök, koriander, kajennpeppar och salt. rör ihop ägg och mandelmjöl i en annan skål och vänd ner det i bönblandningen. blanda ordentligt och forma ca 20 stora bullar.hetta upp en stekpanna med olja och stek bullarna på medelvärme 7–8 min.
alltså, det är så himla svårt att göra "matbullar", det enda som går är köttbullar. de har blev nånsort böntrekanter. men gott. om än lite lite koriander kanske. man kan alltid ha mer koriander. även om man har haft i en hel kruka.
lördag, oktober 05, 2013
matblogg 36.
oklart hur jag hittade det här receptet, inte som att jag brukar hänga på hälsas hemsida. men folk länkar ju på internet, så det var väl så då. kanske via vegomatsedel?
vecka 36: lins- och valnötsbiffar
1,5 dl röda linser
1 dl quinoa
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
50 g valnötter
1 röd paprika
salt
2 romansalladshuvuden
1 msk olivolja
pressad vitlök
parmesan
kka linser och quinoa efter anvisningar på respektive förpackning. mixa linser, quinoa, vitlök och sambal oelek. hacka valnötterna grovt. hacka paprikan mycket fint. blanda med linsröran. forma till biffar och stek på låg värme tills de känns genomstekta.
skär salladen i avlånga fjärdedelar. Grilla eller stek i grillpanna med olja och vitlök tills salladen fått färg.
okej, det här med att steka sallad och örter verkar vara grejen! först salvian och nu detta. asså salvian är i en helt egen klass, den här salladen kommer inte ens i närheten, men gott blev det. det stod i en liten bonusruta i receptläken att romansalladen gjorde sig bra med vitlök och parmesan, så jag stekte med vitlök och öste på parmesan sen. gjorde även en "kall sås" genom att klicka ut lite turkisk yoghurt och pudra över lite svartpeppar. jojo. man kan väl trolla fram en sås!
vecka 36: lins- och valnötsbiffar
1,5 dl röda linser
1 dl quinoa
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
50 g valnötter
1 röd paprika
salt
2 romansalladshuvuden
1 msk olivolja
pressad vitlök
parmesan
kka linser och quinoa efter anvisningar på respektive förpackning. mixa linser, quinoa, vitlök och sambal oelek. hacka valnötterna grovt. hacka paprikan mycket fint. blanda med linsröran. forma till biffar och stek på låg värme tills de känns genomstekta.
skär salladen i avlånga fjärdedelar. Grilla eller stek i grillpanna med olja och vitlök tills salladen fått färg.
okej, det här med att steka sallad och örter verkar vara grejen! först salvian och nu detta. asså salvian är i en helt egen klass, den här salladen kommer inte ens i närheten, men gott blev det. det stod i en liten bonusruta i receptläken att romansalladen gjorde sig bra med vitlök och parmesan, så jag stekte med vitlök och öste på parmesan sen. gjorde även en "kall sås" genom att klicka ut lite turkisk yoghurt och pudra över lite svartpeppar. jojo. man kan väl trolla fram en sås!
matblogg 35.
i desperat jakt på nån veckans maträtt så läste jag på nån blogg om maten sofrito. fattade inte riktigt vad det var för typ av "rätt", det ingår dock i nånsorts spansk/latinamerikansk matlagning. googlade lite till och följde sen coops recept.
vecka 35: sofrito
2 gula lökar
2 röda paprikor
1 kg tomater
2 röda chilipepparfrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
0,5 dl färsk timjan
1,5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak
0,5 dl hackad persilja
grovhacka lök, paprika och tomater. klyv chilifrukterna på mitten. ya bort kärnor och väggar. hacka chiliköttet och vitlöken. fräs löken och vitlöken i olivolja. låt paprikan och chilin fräsa med en stund. rör ner tomaterna. tillsätt socker och timjan. koka såsen på svag värme under lock 20-30 minuter. smaka av med vinäger, salt och peppar. blanda i persiljan.
vet fortfarande inte riktigt hur man ska äta den här maten, vad man ska ha till osv. det blev urstarkt så jag åt med keso för att mildra lite. hade även ris och bröd till men det kanske var helt fel? man vet inte.
vecka 35: sofrito
2 gula lökar
2 röda paprikor
1 kg tomater
2 röda chilipepparfrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
0,5 dl färsk timjan
1,5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak
0,5 dl hackad persilja
grovhacka lök, paprika och tomater. klyv chilifrukterna på mitten. ya bort kärnor och väggar. hacka chiliköttet och vitlöken. fräs löken och vitlöken i olivolja. låt paprikan och chilin fräsa med en stund. rör ner tomaterna. tillsätt socker och timjan. koka såsen på svag värme under lock 20-30 minuter. smaka av med vinäger, salt och peppar. blanda i persiljan.
vet fortfarande inte riktigt hur man ska äta den här maten, vad man ska ha till osv. det blev urstarkt så jag åt med keso för att mildra lite. hade även ris och bröd till men det kanske var helt fel? man vet inte.
matblogg 34.
klara smsade "detta är ingen fransk bok, men ett roligt mattips: crepes med brie och rabarberkompott!"
vecka 34: crepes med brie och rabarberkompott
stek pannkakor efter valfritt recept, låt svalna.
sätt ungen på 225 grader. skär brie i ganska tunna skivor och lägg rakt över pannakakan. häll över rabarberkompotten. vik ihop.
värm i ugnen tills brien är lagom smält.
okej, mer efterrätt än brukligt, men efterrätt är också en rätt. mamma var mycket glad över att vi skulle använda rabarberkompotten också.
vecka 34: crepes med brie och rabarberkompott
stek pannkakor efter valfritt recept, låt svalna.
sätt ungen på 225 grader. skär brie i ganska tunna skivor och lägg rakt över pannakakan. häll över rabarberkompotten. vik ihop.
värm i ugnen tills brien är lagom smält.
okej, mer efterrätt än brukligt, men efterrätt är också en rätt. mamma var mycket glad över att vi skulle använda rabarberkompotten också.
matblogg 33.
sofia ba du måste göra broccoli fritters! med parmesan. jag ba okerjå!
vecka 33: broccolifritters med parmesan.
1 kg broccoli
5 ägg
1,5 dl dinkelmjöl,
2 dl parmesanost, riven
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
peppar
rapsolja
2 dl turkisk yoghurt
100 gram fetaost
dela broccolin i buketter och koka några minuter så att den är mjuk men har lite tuggmotstånd. häll av vattnet och låt rinna av väl och svalna lite. vispa ihop äggen i en bunke tillsammans med mjöl, ost, vitlök, salt och peppar. tillsätt broccolibuketterna och mosa ihop. om det blir för löst, ha i mer mjöl. hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten när oljan är varm. stek några minuter per sida så att det blir en vacker färg. låt rinna av på hushållspapper.
blanda ihop yoghurt med smulad feta.
gjorde den superinspirerade salladen gurksallad och miniminitomater (var tvungen att köpa dom då coop sålde in dem med att de kommer förgylla din sallad som de små juveler de är. they did!).
vecka 33: broccolifritters med parmesan.
1 kg broccoli
5 ägg
1,5 dl dinkelmjöl,
2 dl parmesanost, riven
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
peppar
rapsolja
2 dl turkisk yoghurt
100 gram fetaost
dela broccolin i buketter och koka några minuter så att den är mjuk men har lite tuggmotstånd. häll av vattnet och låt rinna av väl och svalna lite. vispa ihop äggen i en bunke tillsammans med mjöl, ost, vitlök, salt och peppar. tillsätt broccolibuketterna och mosa ihop. om det blir för löst, ha i mer mjöl. hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten när oljan är varm. stek några minuter per sida så att det blir en vacker färg. låt rinna av på hushållspapper.
blanda ihop yoghurt med smulad feta.
gjorde den superinspirerade salladen gurksallad och miniminitomater (var tvungen att köpa dom då coop sålde in dem med att de kommer förgylla din sallad som de små juveler de är. they did!).