om man har tallrikar med fiskmotiv så vill man ju helst servera fisk på dom. man är väl inte helt ociviliserad heller.
vecka 21: örtlax med fikonspenatsallad
500 g frysta portionsbitar av laxfilé
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 tsk torkade örter, franska/provencalska
12 torkade fikon, i strimlor
0,75 dl vit balsamvinäger
0,5 dl olivolja
200 g färsk babyspenat
0,5 dl pinjekärnor, gärna rostade
salt
peppar
blanda först till dressingen av fikon, vinäger och olja i en skål och låt stå 1 timme. krydda de frysta laxbitarna med salt, peppar och franska örter. värm en gjutjärnspanna utan fett tills det börjar ryka. lägg i den otinade laxen, lägg på lock och stek så 5 minuter. länd sedan laxen, lägg på lock och stek 3 minuter till. dra pannan från plattan och låt stå med lock 5 minuter. blanda spenat och pinjekärnor med fikonblandningen i en skål, strö på lite salt och peppar och servera till laxen.
skulle laga mat till ma&pa och frågade mamma om hon trodde man behövde ha en gjutjärnspanna. det trodde hon, så hon gav mig en. så var man en gjutjärnspanna rikare då. mycket praktiskt måltid detta! slänga i lax dirket från frysen, använda kryddblandingen franska örter, och så råkade det vara så att den påsen med fikon jag köpte innehöll exakt 12 torkade fikon. gott och praktiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar